Гимназията №1 в областта на матурата PDF Печат Е-мейл

Панагюрската гимназия "Нешо Бончев" е №1 в областта според резултатите от матурите по български език. Резултатите бяха оповестени от началника на образователния инспекторат Йордан Чалъков. В своеобразната класация се оказва, че панагюрските зрелостници имат среден успех 4.88. На второ място е велинградската гимназия "Кирил и Методий" с 4.82. Едва на трето място е смятаната за елитна пазарджишка езикова гимназия "Бертолд Брехт", където средната оценка е 4.80. (Панагюрска Информационна Агенция)

 

On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ  

С 30% повече двойки на матурата по география и икономика в Пазарджишка област тази година в сравнение с 2008-ма, с 11% по-малко шестици отчетоха днес от РИО на МОМН
Двойките по БЕЛ са по-малко, по-нисък е и средният успех
На нарочна пресконференция днес Регионалният испекторат отчете данните от проведените през май държавни зрелостни изпити и теста за външното оценяване на 7-класниците. Беше направено сравнение между броя на участниците и показаните резултати с 2008 г. – годината на първото провеждане на матурата в този й вид.
С близо 400 по-малко зрелостници тази година са се явили на първата задължителна матура по БЕЛ. Средният успех за областта е Добър 3.99 срещу Добър 4.19 през първата година. С 2.5% се е покачил броят на отличните оценки – от 4.19% (119 ученици) на 6.48% (159 ученици), двойките са 12.32% срещу 16.81% през 2008 г.
Най-високи резултати са показали зрелостниците от СОУ “Нешо Бончев”, Панагюрище – Мн. добър 4.88, велинградското СОУ “Св. св. Кирил и Методий” – Мн. добър 4.82, и ЕГ “Б. Брехт”, Пазарджик – Мн. добър 4.80 (за сравнение през 2008 г. успехът на учениците от Езиковата е бил Отличен 5.65).
Спад има и в резултатите от ДЗИ по география и икономика – предмет, избиран най-често от зрелостниците за втората задължителна матура. Средният успех тази година е Среден 3.38 срещу Добър 4.18 през 2008-ма. Броят на отличните оценки е намалял с близо 11% - от 11.25% на 0.34%, а на слабите се е увеличил драстично от 4.42% на 34%. Сред училищата, чиито зрелостници са показали най-високи резултати, са МГ “К. Величков”, Пазарджик – Добър 3.95, ПГИТ, Велинград – Добър 3.78, и ПГИМ, Пазарджик – Добър 3.74. С най-слаби резултати са ПГО и ПГПП в Пазарджик и СОУ “Св. Кирил и Методий” – Пещера.
Вината за по-ниските резултати не е у преподавателите, коментира експертът по БЕЛ Йонка Бунева. Тя увери журналистите, че в средния курс работят професионалисти с голям опит и търпение, които през цялата учебна година възлагат и провеярват много по-голям брой писмени работи и тестове, отколкото са ДОИ. Но процесът е двустранен, каза още Бунева, насила не може да се даде, трябва и другата страна да е мотивирана да участва. Според нея големият проблем произтича от отлива на учениците от четенето и неглижирането на подготовката за изпитите.
Тепърва предстои да се извърши анализ по училища, да се търсят конкретните причини за ниските резултати и да се предприемат мерки, стана ясно още на пресконференцията.
 
 
< Предишна   Следваща >