Eко-скеч „Кучето и дълбоките тъмни гори” PDF Печат Е-мейл

На 21.12.2009  учениците от СОУ „Нешо Бончев”-гр. Панагюрище представиха в камерната зала на ТДП благотворително еко-представление под мотото „Да спасим Земята”. Девизът на еко-екипа е „Еко-дела, а не слова!”. Средствата, събрани от това благотворително представление, ще се оползотворят за изграждането на велопарк в двора на училището. Нека подкрепим еко-транспорта - транспорт без вредни газове за околната среда!
Еко-приятелите от „Европейското училище за жива планета” организираха този минискеч, за да подкрепят световната конференция в Копенхаген и да покажат, че са съпричастни към инициативите в борбата срещу глобалното затопляне, участват в борбата срещу климатичните промени и искат да живеят в по-добър свят. Изпяха песента „Вятърът на промяната”, за да покажат, че всички заедно можем да се променим.  Раздавани бяха зелени брошури с ценни съвети за ползване на екотранспорт, превръщане на домовете ни в екодомове и др.
За гостите бе подготвен еко-скеча „Кучето и дълбоките тъмни гори” и бе представен на английски език. Представянето на пиесата е на този международен език, за да може когато бъде качена на сайтовете на WWF, посланията  да могат да достигнат до най-голям брой европейци.
За сцената бе подбран горски сюжет, защото участниците искаха да покажат, че живеят в планински регион, който всички трябва да пазят да бъде чист. Пиесата отразява безотговорното отношение на човека към природата. Децата искат да живеят в чисто Панагюрище.
Участници бяха учениците от 8А и 8Б клас, тъй като те са класове с профил ”Английски език, Биология/Математика и Информационни технологии”. Това беше повод да покажат, че еко-проблемите биха могли да бъдат внедрени във всички учебни дисциплини в училище- Физика, Химия, География и др. музика-децата пяха екопесни, Изобразително изкуство-декорите бяха изработени от същите деца.
Гости на екошоуто бяха ученици, учители, родители и граждани, от които се очаква да станат еко-приятели и да се присъединят към бъдещите екоинициативи в града, за да могат всички заедно да помогнат на планетата, която е в опасност и се нуждае от нашата помощ. Към края на представлението учениците поканиха гражданите да се присъединят към инициативата ”Коледно дърво в саксия ” и напролет да се засади. После поканиха с песен дядо Коледа да дойде и да сбъдне техните мечти за здраве и  живот в по-добър свят. Учениците изпратиха гостите с бенгалски огън, символизиращ разпалването на съзнанието им, конфети и сняг.

Пожелаха на присъстващите весели коледни и новогодишни празници, да консумират с разум и удоволствие.

  Eко-скеч „Кучето и дълбоките тъмни гори”

 

Ето кратък преразказ на скеча на български:


Лиса: Събрахме се на Коледа в гората,
за да намерим подаръците под елхата.
Ала в гъстите тъмни гори – странно,
попаднахме на вещи, които човекът сътвори.
Компанията наша, растения с корени намери,
но ботуши с връзки - то било, каза кучето и се начумери.


Птички: Намерихме си ние и птиче гнездо,
но кучето каза-ръждиво чайниче било.


Видра: Открихме накрая и красивата луна,
която нощем хвърля бяла светлина.
Но кучето възпротиви се "Не луна,а чиния счупена,

от човека хвърлена!"

 

Зайко: Изсмяхме му се ние и той затова
отиде при човека и с него заживя.

 
< Предишна   Следваща >